Premier May sluit stemming parlement over uitstel niet langer uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Theresa May heeft een opening gemaakt voor een stemming in het parlement over een "kort, beperkt" uitstel van het Britse vertrek van de Europese Unie. Het House of Commons zal daarover op 14 maart mogen stemmen indien er geen meerderheid blijkt te zijn voor een vertrek met of zonder echtscheidingsakkoord, zo heeft ze vandaag aangekondigd. May beloofde dinsdag in het House of Commons dat de parlementsleden op 12 maart opnieuw zullen mogen stemmen over het akkoord over de boedelscheiding. Verliest May die stemming, dan zal ze een dag later aan de parlementsleden vragen of ze op 29 maart willen vertrekken zonder akkoord. Als het parlement die optie afwijst, dan vindt op 14 maart een stemming plaats over een "korte, beperkte verlenging".

Het is de eerste keer dat May het parlement het perspectief op een stemming over een uitstel van de brexit biedt. Ze waarschuwde wel voor een langdurige verlenging van de onderhandelingen. "Uitstel voorbij eind juni zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk moet deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Welke boodschap zou dat uitsturen naar de mensen die drie jaar geleden voor een vertrek hebben gestemd?"

Midden januari wees een grote meerderheid in Westminster het akkoord af dat May met de Europese Unie had gesloten. May hoopt nog steeds dat ze een meerderheid in het parlement achter haar deal kan scharen indien de Europeanen tot aanpassingen bereid zijn. Dinsdag in het parlement waarschuwde ze ook opnieuw dat uitstel een chaotisch en ongeordend vertrek niet uitsluit. "De enige manier om dat te doen, is artikel 50 intrekken of een akkoord goedkeuren."

bron: Belga