Jupiler Pro League - Geschillencommissie heeft geen probleem met Brugse vlaggenplanter Cardona

door
Belga
Leestijd 1 min.

Irvin Cardona ontsnapt aan een sanctie, nadat hij in de Brugse derby tegen Club de Cercle-vlag op de middenstip wilde planten. De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) beschouwt de actie niet als een belediging, maar als onderdeel van "een langer bestaande sportieve rivaliteit". Cardona, die zijn team een gevleid punt bezorgde na een 2-2 gelijkspel tegen stadsrivaal Club, liep na de Brugse derby met een vlag van Cercle naar de middenstip. Tegenstanders Brandon Mechele en Dion Cools weerhielden Cardona ervan die te planten, waarna de poppen aan het dansen gingen.

Scheidsrechter Lawrence Visser en de aanwezige match delegate maakten van het incident melding in hun wedstrijdverslag, waarop het Bondsparket besliste om Cardona te vervolgen. Bondsprocureur Kris Wagner stelde een schorsing van twee wedstrijden en een boete van 2.000 euro voor als minnelijke schikking. Hij hekelde vooral het beledigend karakter van het vlagincident.

Maar de Geschillencommissie gaat niet akkoord, en ziet er weinig graten in. "De actie kan gezien de context van de wedstrijd beschouwd worden als een sportieve uiting van overwinning", luidt het vonnis. "Het is een gebruik dat al langer bestaat, maar waaraan tot voor kort weinig of geen aanstoot werd genomen. Er moet wel gewaakt worden dat dergelijk gedrag niet meer mag leiden tot ongewilde excessen en/of misplaatste schermutselingen."

Cardona komt er met een "berisping met uitstel" vanaf, wat niet meer is dan een waarschuwing.

bron: Belga