Jupiler Pro League - Carcela gaat wegens procedurefout vrijuit voor middelvinger in Clasico

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Standard-middenvelder Mehdi Carcela dinsdag vrijgesproken voor zijn "vulgaire gebaren" in de Clasico tegen RSC Anderlecht. Volgens de commissie was het Bondsparket niet bevoegd om Carcela te vervolgen, en dus gaat de Marokkaan vrijuit. De aanvoerder van de Rouches maakte op zondag 3 februari in de beladen Clasico thuis tegen RSC Anderlecht (2-1) voor het oog van de camera's een zogenaamde 'bras d'honneur' nadat zijn weergaloze doelpunt na tussenkomst van de videoref was afgekeurd. Carcela stak ook zijn middenvinger op richting scheidsrechter Visser, al was dat volgens hem "tegen het systeem van de VAR".

De Marokkaanse middenvelder werd daarvoor vervolgd en kwam zich dinsdag 19 februari in het bijzijn van Pierre Locht, juridisch directeur van Standard, verdedigen voor de Geschillencommissie. Het Bondsparket vroeg Carcela voor die "obscene, vulgaire en misplaatste gebaren" twee speeldagen te schorsen en een boete van 2.000 euro op te leggen. Locht deed zijn reputatie alle eer aan en bepleitte de onontvankelijkheid van de strafvordering.

Na het horen van de verhitte debatten tussen Locht en de bondsprocureur nam de Geschillencommissie de zaak een weekje in beraad, uiteindelijk kreeg Standard gelijk. Omdat er niemand rechtstreeks uitgesloten werd, mocht de strafvordering enkel op basis van het verslag van de scheidsrechter en de match delegate ingesteld worden. Daarin stonden wel de incidenten met trainer Michel Preud'homme en Christian Luyindama, die al vervolgd werden. "Maar van de gebaren van Carcela stond niets in de verslagen, en dus ontbreekt er een juridische grondslag voor de vervolging", besluit de Geschillencommissie.

bron: Belga