R. Kelly vrij op borg: “De vrouwen liegen, ja”

Foto AFP / Chicago Police Department

Aangeklaagd voor seksueel misbruik heeft zanger R.Kelly na het betalen van een borgtocht de gevangenis in Chicago mogen verlaten. De 52-jarige Amerikaan was zich dit weekend vrijwillig gaan aangeven, nadat hij in beschuldiging was gesteld voor het seksueel misbruik van minderjarige vrouwen. 

Hoewel hij de de beschuldigingen ontkent, zouden er intussen wel videobeelden opgedoken zijn die de verhalen van de slachtoffers staven. R(obert Sylvester) Kelly was vorige vrijdag op tien punten aangeklaagd voor seksueel misbruik. Daarop heeft de zanger zich dit weekend bij de politie aangegeven met hechtenis als gevolg.

Foto AFP / S. Olson

Op beelden is nu te zien hoe de R&B-superster maandagavond (plaatselijke tijd) met zijn advocaat de gevangenis verlaat en in een zwarte wagen stapt. Tientallen fotografen hadden hem opgewacht. Kelly kon zaterdag de door een rechter vastgestelde borgsom, tien procent van een miljoen dollar, niet op tafel leggen. Maandag deed een vriend uit Romeoville dit voor hem, zo blijkt uit gerechtelijke documenten.

Pleit onschuldig

Gisteren/maandag pleitte de zanger via zijn advocaat onschuldig te zijn.

Topadvocaat Michael Avenatti, die enkele veronderstelde slachtoffers vertegenwoordigt, liet daarna weten dat hij de justitie een tweede videotape had doorgespeeld die in verband staat met de aanklachten. Een eerste tape moet aantonen dat de zanger seks had met een veertienjarig meisje.

Na zijn vrijlating belandde de 52-jarige popster volgens berichten in de media met zijn team in een fastfoodrestaurant. De celebritieswebsite TMZ.com meldde dat hij zijn ex-vrouw binnen de week ongeveer 160.000 dollar onderhoudsgeld moet betalen, zoniet belandt hij opnieuw achter de tralies.

In maart opnieuw voor de rechter

De volgende zitting in de rechtbank is voor 22 maart gepland. Er lopen tien klachten tegen R. Kelly. Hij kijkt al decennialang aan tegen betichtingen en aanklachten van seksueel misbruik en/of pedofilie, maar heeft dat steeds ontkend. In 2008 sprak een jury hem vrij van kinderporno. Volgens de aanklacht toen zou hij zichzelf hebben gefilmd tijdens seks met een meisje van 13-14 jaar.

R. Kelly verliet gisteren in het gezelschap van zijn advocaat de gevangenis. Hij reageerde niet op vragen van de pers en stapte meteen een auto in. De zanger moest van de rechter zijn paspoort inleveren en mag geen contact hebben met minderjarigen.