Het antwoord op de drie meest gestelde sollicitatievragen

Foto Unsplash

Solliciteren zorgt voor heel wat stress. Van «Wat doe ik aan?» tot «Heb ik de job?» en alles daartussen. Als je bijna afstudeert en nog nooit heb moeten solliciteren, weet je niet wat er je staat te wachten. Gelukkig vallen de meeste recruiters in herhaling, dus kan je je perfect voorbereiden. Dit zijn alvast de drie meest gestelde vragen, inclusief handleiding.

1. Wat spreekt je aan in de functie?

Het belangrijkste hier is om te tonen dat je je huiswerk hebt gedaan. Laat zien dat je wat kent van het bedrijf en de specifieke functie. Vervolgens is het tijd om jezelf te verkopen. Link enkele (geen tientallen) van je sterke punten aan functiegebonden competenties. Zo laat je zien dat je weet waarom je voor de functie solliciteert en dat je selectief bent wat betreft sollicitatiegesprekken. Je toekomstige baas hoeft echt niet te weten dat je je cv ook bij de plaatselijke koffiebar hebt binnengebracht.

2. Ben je niet te jong voor deze job?

Benadruk de voordelen van jouw leeftijd, zo tipt VDAB. Leg bijvoorbeeld uit dat je flexibel en dynamisch bent. Je werkt snel en bent niet vastgeroest in principes en werkmethodes.

3. Hoe ga je om met conflicten?

Diplomatie is hier cruciaal. Ga niet in op eindeloze conflicten tijdens bijvoorbeeld groepswerken want dat speelt niet bepaald in je voordeel. Probeer daarentegen aan een conflictsituatie te denken die jij in het verleden hebt opgelost.