"Welkom bij de miljoenste Academy Awards!"

In het Dolby Theatre in Hollywood zijn voor de 91ste keer de Oscars uitgereikt. Ondanks de vele controverses die eraan vooraf gingen, zal deze ceremonie niet de geschiedenisboeken ingaan. Al verraste de Academy of Motion Picture Arts wel met de prijs voor 'Beste Film'. Peter Farrelly mocht een Oscarbeeldje in ontvangst nemen voor zijn film ‘Green Book'.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

De show werd geopend door Queen en de Amerikaanse zanger Adam Lambert. Vanwege het Kevin Hart-debacle, gingen de Academy Awards dit jaar de muzikale toer op en was er dus geen openingsmonoloog. Lambert, die sinds 2011 al op tournee gaat met Queen, bracht samen met de originele bandleden Brian May en Roger Tayler 'We Will Rock You' en 'We Are the Champions'.

Vervolgens trokken actrices Tina Fey, Amy Poehler en Maya Rudolph de ceremonie op gang. "Welkom bij de miljoenste Academy Awards", grapte Fey. Rudolph schiep daarna op ludieke wijze wat duidelijkheid: "In het geval jullie in de war zouden zijn, vanavond is er geen presentator, geen Oscar in de categorie 'Populaire Film' en Mexico betaalt niet voor de muur."

(Lees verder onder de foto.)

AFP / K. Winter

Diversiteit viert hoogtij

Het trio mocht de eerste Oscar van de avond uitdelen. In de categorie 'Beste Actrice In Een Bijrol' won de Afro-Amerikaanse Regina King voor haar rol in 'If beale street could talk' van Barry Jenkins. Met die prijs was de toon van de avond gezet, want heel wat Latijns- en Afrikaans-Amerikaanse laureaten vielen in de prijzen. Zo zegevierden bijvoorbeeld ook acteurs Mahershala Ali en Rami Malek en de Mexiaanse regisseur Alfonse Cuaron. De Spaanse acteur Javier Bardem reikte de Oscar voor ‘Beste Fotografie' zelfs uit in het Spaans.

De Academy Awards hebben dit jaar ook een tandje bijgestoken wat betreft de vrouwelijke winnaars. Maar liefst vijftien vrouwen mochten een Oscarbeeldje in ontvangst nemen. Dat is een nieuw record. Het oude stond op dertien en dateert uit 2007. Eén van die vrouwen was Lady Gaga. De zangeres won, samen met Mark Ronson, Andrew Wyatt en Anthony Rossomando, haar eerste Oscar voor het lied 'Shallow' uit de film 'A Star is Born'. "Het draait om hard werken, wat ik lang gedaan heb. Het gaat niet om winnen, maar om nooit opgeven. Als je een droom hebt, vecht ervoor", zei een geëmotioneerde Gaga. Samen met acteur Bradley Cooper zong ze het nummer live tijdens de show. Het optreden kreeg een staande ovatie.

(Lees verder onder de foto.)

AFP / M. Sayles

Kritiek

Al was er nog steeds ruimte voor kritiek, want in de categorieën voor 'Beste Regie' en 'Beste Film' was geen enkele vrouw genomineerd. Bovendien schopte de organisator tegen enkele (Afro-Amerikaanse) schenen met de winnaar uit laatstgenoemde categorie, 'Green Book' van Peter Farrelly. Voor zwart Amerika is het een film over racisme vanuit blank perspectief. Onder andere regisseur Spike Lee was niet te spreken over deze beslissing en stormde zelfs de zaal uit. Tijdens de speech van regisseur Peter Farrelly keerde hij zijn rug naar het podium toe. Een behoorlijke diversiteitsdomper, dus.

AFP / K. Djansezian

Schattigste speech

De meest memorabele speech van de avond kwam uit het brein van actrice Olivia Colman. Tegen alle verwachtingen in won zij, en niet Glenn Close, de Oscar voor 'Beste Actrice' voor haar rol in 'The Favourite', het kostuumdrama van Giorgos Lanthimos. Close was nochtans grote favoriet om na zeven nominaties aan de haal te gaan met een beeldje voor haar rol in 'The Wife'.

"Dit is hilarisch", stak de Engelse Colman van wal. "Ik heb een Oscar gewonnen. En Glenn Close, je bent al jaren mijn idool. Ik wou dat het niet zo gelopen was. Ik hou zoveel van je." De actrice bedankte ook haar kinderen, waarvan ze hoopte dat ze aan het kijken waren, want "dit gaat niet opnieuw gebeuren." Op het laatste floepte ze er nog "Lady Gaga!" uit. Het publiek smulde van haar speech.

(Lees verder onder de video.)

De meest geëngageerde speech werd gehouden door Spike Lee, die na een filmcarrière van dertig jaar eindelijk zijn eerste Oscar won in de categorie 'Best Bewerkte Scenario' voor 'BlacKkKlansmen'. De regisseur sprak over slavernij in de Verenigde Staten en over zijn overgrootmoeder die slaaf was geweest. Hij eindigde zijn toespraakt met vier woorden: "Do The Right Thing".