Inwoners Gaza eisen ontslag president Abbas

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizend Palestijnse demonstranten zijn vandaag in Gaza-Stad op straat gekomen om - voor het eerst - het ontslag van de Palestijnse president Mahmoed Abbas te eisen. De betoging kwam er na een oproep van de Volksbeweging voor Nationale Redding, waar verschillende facties waaronder Hamas en andere tegenstanders van Abbas deel van uitmaken. "We zijn hier om te benadrukken dat we geen slaven van de heerser zijn", staat in de verklaring van de beweging. "We komen hier om algemene verkiezingen te vragen, waaronder presidents-, parlements- en gemeenteraadsverkiezingen."

De laatste parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden vonden plaats in 2006, de laatste presidentsverkiezingen het jaar daarvoor.

De demonstranten benadrukten dat "het Palestijnse volk over zijn lot beslist", en riepen op tot een einde van Abbas' "beleid van tirannie".

Ruim anderhalf jaar geleden legde Abbas sancties op aan de Gazastrook om Hamas te dwingen een reeks verzoeningsmaatregelen te implementeren, die een einde moeten maken aan de Palestijnse verdeeldheid. Die verdeeldheid dateert al van 2007, toen Hamas met geweld de macht overnam in de Gazastrook. Alle pogingen om de vete tussen de twee grootste Palestijnse partijen te beëindigen zijn sindsdien mislukt.

De leden van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), waarvan Abbas de voorzitter is, en van de Islamitische Jihad namen vandaag niet deel aan de betoging. Op sommige plekken hielden Abbas-aanhangers tegendemonstraties.

Bron: Belga