Crisis Venezuela - Oppositie vraagt internationale gemeenschap "alle mogelijkheden" te onderzoeken

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido heeft zaterdag de internationale gemeenschap opgroepen om "alle mogelijkheden" te overwegen tegen president Nicolas Maduro. Hij kondigde zijn deelname aan aan de vergadering van de Groep van Lima maandag in Bogota. "We vragen u alle mogelijkheden te overwegen", zei Guaido op een persconferentie in de Colombiaanse grensstad Cúcuta. Guaido heeft zichzelf uitgeroepen tot interimpresident en is daarin gevolgd door een vijftigtal landen.

"We zullen niet rusten tot we vrijheid hebben in Venezuela", zei de voorzitter van het Venezolaanse parlement, waarin de oppositie tegen Maduro de meerderheid heeft. De oppositie meent dat Maduro, die aan de macht kwam in 2013, frauduleus herkozen is.

Guaido, die vrijdag naar Colombia reisde ondanks een gerechtelijk verbod om het land te verlaten, zei ook dat hij zal deelnemen aan de vergadering van de Groep van Lima, waar ook de vicepresident van de VS, Mike Pence, wordt verwacht. De Groep van Lima is opgericht in 2017, toen Venezuela geteisterd werd door gewelddadige betogingen. De Groep van Lima bestaat uit veertien Latijns-Amerikaanse landen.

Guaido veroordeelde verder het geweld van zaterdag, dat begon toen de oppositie vrachtwagens met hulpgoederen de grens over wou rijden. Venezuela hield de hulpgoederen tegen, die grotendeels uit de Verenigde Staten afkomstig zijn. Maduro ziet er een poging in van de VS om zijn macht te ondermijnen.

Bron: Belga