Beels (sp.a) scherp voor ex-kartelpartner Groen: "Uiteengaan was verstandig"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Als het van Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels (sp.a) afhangt, mogen de klimaatbetogingen van spijbelende scholieren stoppen. "Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht. Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht ervan", zegt de voormalige politiecommissaris in een interview met De Zondag. Ze haalt ook uit naar ex-kartelpartner Groen: "Uiteengaan was verstandig." In het interview met De Zondag zegt Beels onder meer dat ze het uiteenvallen van het kartel met Groen niet betreurt. "Ik heb geleerd dat rood en groen fundamenteel anders naar de samenleving kijken. Het kartel zou dus sowieso uiteengevallen zijn: een verstandshuwelijk blijft nooit duren", klinkt het.

Volgens Beels vertelt Groen "een meer liberaal verhaal voor de mensen die de luxe hebben om bijvoorbeeld wakker te liggen van het klimaat". "Ik mis daar de sociale component, maatregelen die voor iedereen haalbaar zijn. Ik ga het verschil stout uitdrukken. Wij willen eerst de mensen doen groeien, en daarna de bomen. Groen wil het omgekeerde."

Beels vindt ook dat de klimaatbetogingen stilaan mogen stoppen. "Die eerste klimaatbetoging vond ik fantastisch. Ze bewees dat jongeren wél kritisch kunnen zijn. Ik was daar zelfs ontzettend trots op. Die tweede betoging, oké, maar dan was het signaal gegeven", aldus Beels. Afgelopen donderdag vond in Brussel al de zevende klimaatmars plaats. De 12-jarige zoon van de politica zal je op de betogingen niet aantreffen. Hij mag niet deelnemen van zijn moeder. "Ik heb hem wel uitgelegd waarom."

"Ik ben grote voorstander van het stakingsrecht", zegt Beels. "Maar gebruik je dat te pas en te onpas, dan verdwijnt de kracht daarvan. Ik trek dat door naar de klimaatbetogingen. Ik vind ook niet dat wij, volwassenen, spijbelende jongeren moeten aanmoedigen", stelt de Antwerpse schepen.

Beels wil het debat ook "in perspectief plaatsen". "Ik ben geboren in India, een grote vervuiler. Daar ligt niemand wakker van het klimaat. Als we willen slagen, moeten we eerst die landen mee krijgen. Waarmee ik niet wil zeggen dat we niets moeten doen."

bron: Belga