WK schaatsen sprint - Mathias Vosté eindigt eerste dag als twintigste

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de eerste dag van de wereldkampioenschappen sprint in Heerenveen bezet Mathias Vosté de twintigste plaats. Op de 1000 meter voegde Vosté zaterdagmiddag een 19e plek toe aan zijn 21e op de 500 meter eerder op de dag. De in Friesland wonende Bruggeling noteerde voor een uitverkochte Thialfhal een tijd van 1:10.46. Twee weken geleden tijdens de wereldkampioenschappen afstanden in Inzell bracht hij zijn nationale record op 1:08.88. Vosté kon niet goed meekomen met zijn tegenstander, de Japanner Yuto Fujino, die ruim een seconde eeder de eindstreep passeerde. Het seizoen lijkt een toernooi te lang duren voor de beste Belgische sprinter.

Halverwege de titelstrijd wordt het klassement aangevoerd door de Rus Pavel Kulizhnikov, voor de Noor Havard Holmefjord Lorentzen en de Nederlander Kjeld Nuis. De 1000 meter leverde een overwinning voor Nuis (1:07.86) voor de verrassende Japanner Massaya Yamada (1:08.03) en Kulizhnikov (1:08.06). Zondag staan opnieuw de 500 en de 1000 meter op het programma.

Op de eerste dag vielen de tijden, zeker op de 500 meter, enigszins tegen. De ijskwaliteit in de hal was van goed niveau. Buiten was het te mooi weer. De luchtdruk was relatief hoog. Bij lage luchtdruk en dus ook lage luchtweerstand komen de schaatsers doorgaans een fractie eerder over de streep.

bron: Belga