Vier Venezolaanse militairen deserteren en vluchten naar Colombia

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vier Venezolaanse militairen zijn zaterdag gedeserteerd en gevlucht naar Colombia. Dat hebben de Colombiaanse autoriteiten aangekondigd. De grens tussen Venezuela en Colombia werd vrijdagavond op bevel van de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro afgesloten. Het regime wil niet dat er humanitaire hulp het land binnenkomt. Er zijn vier bruggen die Venezuela, vanuit de westelijke staat Tachira, met de Colombiaanse staat Cucuta verbinden. De voetgangersbrug Simon Bolivar is de belangrijkste. Drie militairen gebruikten die brug om naar Colombia te vluchten. Een vierde deed dat via een andere brug. Eén van de bruggen is sinds begin februari geblokkeerd met containers die het Venezolaanse leger heeft geïnstalleerd.

De regering-Maduro sloot de grens vrijdagavond om te beletten dat er humanitaire hulp het land binnenkomt. Het gaat om tientallen ton voeding en geneesmiddelen die zijn gestuurd door de Verenigde Staten en die opgeslagen liggen in Cucuta. Het regime beschouwt de hulp als het begin van een Amerikaanse militaire interventie.

Oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaido overschreed vrijdag ook al de grens. Tientallen personen wilden zaterdag ook één van de bruggen oversteken, maar ze werden met traangas uiteengedreven door het Venezolaanse leger.

Het olierijke Venezuela wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis uit zijn geschiedenis, een gevolg van een falend beleid van Caracas. De VS kondigden ook zware financiële sancties af tegen het land.

Bron: Belga