"Nemen akte van nucleaire verslaving van N-VA"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"We nemen akte van de nucleaire verslaving van de N-VA. Het leek geen studiedag van N-VA maar van de nucleaire lobby", zo reageert Groen-Kamerlid Kristof Calvo bij Belga op de N-VA-studiedag over energie en ecologie in Gent. Als het van N-VA afhangt, moeten de twee jongste kerncentrales van ons land tien jaar langer openblijven. En ook de bouw van een nieuwe centrale "is bespreekbaar als dat economisch rendabel is". Dat staat in de brochure rond 'ecorealisme' die N-VA zaterdag heeft voorgesteld op de V-dag, een soort studiedag, rond energie en ecologie.

N-VA gelooft niet in de kernuitstap in 2025 en daagt andere partijen, en met name Groen, uit om uit te leggen hoe zij de alternatieven voor die kernuitstap zullen financieren. "Ik wil cijfers zien", zei N-VA-politica Anneleen Van Bossuyt aan het adres van Groen-kopstukken Meyrem Almaci en Kristof Calvo.

"Ik wil de N-VA eerst en vooral bedanken dat ze het over ons hebben op hun congressen. Dat is gratis reclame", zegt Calvo in een reactie. Volgens Calvo bewijzen de uitspraken op de N-VA-studiedag vooral dat N-VA "verslaafd is aan kernenergie". "De studiedag leek wel georganiseerd door de nucleaire lobby", aldus Calvo.

Dat spreker Michael Shellenberger op de studiedag openlijk pleitte voor de bouw van drie extra kerncentrales in België, doet Calvo af als "totaal crazy".

Calvo betwist dat de kernuitstap in 2025 onbetaalbaar en onhaalbaar zou zijn, zoals N-VA zegt. "Maar we mogen inderdaad geen tijd meer verliezen. Het is vijf voor twaalf. Weet je wat pas peperduur is? De bouw van een nieuwe kerncentrale. En ook het langer openhouden van de bestaande centrales heeft een kostprijs. Wij pleiten ervoor om te investeren in de toekomst en in hernieuwbare energie en niet in het verleden", aldus Calvo.

bron: Belga