Wellicht nog dit jaar walstroom in Waaslandhaven

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse regering heeft vrijdag op voorstel van Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) het kader voor het aanbieden van walstroom in de havens goedgekeurd. Het is de bedoeling nog dit jaar walstroom aan te bieden in het Deurganckdok, op de linkeroever van de Antwerpse haven. Zeeschepen die in Antwerpen aanmeren om te laden en te lossen laten nu vaak de motor draaien voor de eigen stroomvoorziening. Dat zorgt urenlang, soms een halve dag of langer, voor aanzienlijke hoeveelheden vervuilende uitstoot van stikstof, fijn stof en zwavel. Tot 70 procent van de emissies komt vrij nadat de schepen zijn aangemeerd.

Binnenschepen kunnen in Antwerpen al 'inpluggen' in een stopcontact aan de wal. Havenbaas Jacques Vandermeiren drong erop aan dat ook voor zeeschepen mogelijk te maken.

De regering heeft nu het kader goedgekeurd dat de Europese specificaties en normen in Vlaanderen invoert. "Reders vinden het op dit moment nog relatief duur om zeeschepen te voorzien van een stekker voor walstroom, maar de investering wordt veel aantrekkelijker als je in de hele EU hetzelfde stopcontact kan gebruiken", zegt Weyts.

De investering op het schip wordt gedragen door de reder zelf. Wie de investering aan de kade betaalt, wordt momenteel nog uitgeklaard.

Volgens minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) kan de totale uitstoot van de haven op termijn met een derde dalen. "Dat komt overeen met de uitstoot van een middelgrote stad in Vlaanderen. Hierdoor zal de luchtkwaliteit in de stad Antwerpen en haar omgeving sterk verbeteren."

bron: Belga