VRT NWS en Vlaams Parlement lanceren educatief project voor studenten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Vlaams Parlement en VRT NWS lanceren samen de EDUbox, een educatief project om leerlingen en studenten te informeren over politiek en democratie. Het is een fysieke box met fiches, gekoppeld aan een breed digitaal luik op VRT.be, YouTube en Instagram, met beeldmateriaal op maat van jongeren. Dat meldt de openbare omroep. De EDUbox, die het samenwerkend en onderzoekend leren in kleine groepjes moet stimuleren, bestaat uit vier delen: een introductie, de theorie, een oefening en verdere inspiratie. De leerkracht heeft een coachende rol en begeleidt de discussies die ontstaan door de opdrachten van de EDUbox. De initiatiefnemers voorzien voor de leerkracht per box en per onderwerp een handleiding via Medium, een online publicatie-tool.

Voorts lanceren VRT NWS en het Vlaams Parlement in aanloop van de verkiezingen van mei de EDUbox "Democratie". Die is bestemd voor jongeren uit het middelbaar onderwijs. De box laat scholieren op een bevattelijke, speelse manier kennis maken met verschillende politieke systemen en met de democratie zoals we die in België kennen.

Onderzoek van de studiedienst van de VRT heeft uitgewezen dat een grote meerderheid van de jongeren die voor de eerste keer gaan stemmen, verkiezingen saai vindt en slechts de helft geïnteresseerd is in politiek. "Daarom zoeken we naar nieuwe vormen om jonge mensen te laten kennismaken met politiek", zegt algemeen hoofdredacteur Liesbet Vrieleman. "De EDUbox is hiervoor een handige tool."

Volgens Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement, heeft elke parlementaire democratie nood aan betrokken burgers. "We worden niet als 'democratisch burger' geboren, maar we kunnen het wel worden. De school is de plaats bij uitstek om dat burgerschap te leren kennen. Daarom ondersteunt het Vlaams Parlement leraren het uitgebreide educatieve aanbod van De Kracht van je Stem. En daarom werken we samen met VRT NWS aan de EDUbox Democratie."

bron: Belga