Twee mensen gedood bij incident aan grens tussen Venezuela en Brazilië

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij botsingen tussen Venezolaanse soldaten en de inheemse bevolking aan de grens tussen Venezuela en Brazilië zijn twee mensen gedood en vijftien anderen gewond geraakt. Dit heeft de mensenrechten-ngo Kapé Kapé gemeld.

Mensen probeerden soldaten te verhinderen een weg te blokkeren waarlangs humanitaire hulp voor de Venezolanen zou moeten passeren. De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de grens gisteren gesloten om de aanvoer van humanitaire hulp tegen te houden, want hij beschouwt die als een voorwendsel voor een militaire interventie.

Bij het geweld aan de grens, waarbij de soldaten volgens de krant El Nacional het vuur hebben geopend, kwamen een inheemse vrouw en haar man om. Vijftien andere leden van de inheemse gemeenschap Pemon raakten gewond. Meerderen van hen belandden in een ziekenhuis.

In de Colombiaanse grensstad Cúcuta hebben dan weer vele tienduizenden mensen het benefiet Venezuela Aid Live bijgewoond. Met het benefiet willen de Britse miljardair Richard Branson en de Venezolaanse oppositie rond de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó 10 miljoen dollar inzamelen voor humanitaire hulp voor Venezuela. Samen met overheidstoezeggingen voor hulp zou in 60 dagen tot 100 miljoen dollar kunnen worden opgehaald.

Op het podium aan de Tienditasbrug opende de Venezolaanse zangeres Reymar Perdomo de concerten met haar nummer "Me fui" (ik ben weggegaan). Op Venezuela Live Aid zouden ongeveer 35 hispanics optreden gaande van de Spanjaard Alejandro Sanz over de Colombiaan Carlos Vives tot de Dominicaan Juan Luis Guerra. De Colombiaanse zender Caracol schatte het aantal toeschouwers op 250.000. Onder hen de Colombiaanse president Ivan Duque. De Chileense president Sebastian Pinera werd later verwacht.

Morgen willen duizenden vrijwilligers die al in Cúcuta zijn, klaarstaande hulpgoederen naar Venezuela brengen. Het Venezolaanse staatshoofd Nicolás Maduro beschouwt de humanitaire hulpverlening echter als een voorwendsel voor militair ingrijpen in het Zuid-Amerikaanse land en heeft de strijdkrachten de opdracht gegeven de hulpgoederen niet door te laten. Onder het motto "handen af van Venezuela" wou Maduro vrijdag aan de andere kant van de grens een tegenconcert organiseren

Bron: Belga