Ruta del Sol: Wellens verdedigt leiderstrui met allereerste tijdritwinst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tim Wellens (Lotto Soudal) verdedigde vandaag met verve zijn leidersplaats op dag 3 van de Ronde van Andalusië (2.BC), ook bekend als de Ruta del Sol. Met de allereerste tijdritwinst uit zijn profcarrière loopt hij nog iets verder uit op zijn concurrenten. De tweelingbroers Yates slaagden erin de richttijd neer te zetten tijdens de individuele tijdrit van 16,2 kilometer tussen Mancha Real en La Guardia de Jaen, waarin veel daalwerk maar ook twee klimmetjes zaten verstopt. Simon Yates klokte 22:40, Adam deed zeven seconden trager. Pas laat in de wedstrijd slaagde de Nederlander Steven Kruijswijk erin nog zes seconden onder de toptijd te gaan. En niet veel later klokte Ion Izagirre nog één tiende van een seconde beter.

Als geletruidrager was Wellens de laatste om aan zijn tijdrit te beginnen. Hij had een marge van vijf seconden op zijn drie dichtste achtervolgers te verdedigen. Eén daarvan, de Deen Jakob Fuglsang, zorgde voor druk door aan het tussenpunt na 5,7 kilometer een secondje sneller te doen dan Wellens. Aan de streep deed hij zeven seconden af van de toptijd van zijn Astana-ploegmaat Izagirre en leek hij een gooi te doen naar de leidersplaats in het klassement.

Maar Wellens weerde zich als een duiveltje in een wijwatervat en deed na een sterk slot nog eens twee seconden sneller dan Fuglsang. Zo boekte hij al zijn derde seizoenszege op amper zes koersdagen tijd. In het klassement heeft Wellens nu 0:07 marge op Fuglsang en 0:14 op Izagirre, een voorsprong die hij nog twee ritten dient vast te houden. Morgen wacht een explosieve bergrit van amper 117 km naar Granada.

Bron: Belga