Premier Michel blij met akkoorden over Schengenhuis en vluchten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel reageert verheugd over het nieuws uit Kinshasa dat het Schengenhuis opnieuw de deuren opent en dat Brussels Airlines binnenkort opnieuw dagelijks tussen Brussel en de Congolese hoofdstad zal kunnen vliegen. Dat werd op zijn kabinet vernomen. "Het is een diplomatieke overwinning voor ons land", aldus dezelfde bron. Het kabinet verwelkomt ook "het positieve gebaar dat België apprecieert". "Het is belangrijk met als doel de bladzijde om te keren in de bilaterale relaties" tussen België en de Democratische Republiek Congo. Een jaar geleden ontstond een diplomatieke crisis tussen beide landen. In Congo legde op 24 januari de nieuwe president Félix Tshisekedi de eed af.

Het Schengenhuis levert visa af aan Congolezen die op reis willen naar zeventien landen van de Europese Unie en Noorwegen. Het schorste zijn activiteiten na de beslissing tot sluiting van de Congolese regering. De relaties tussen Brussel en Kinshasa gingen er vorig jaar zwaar op achteruit na de Belgische beslissing om de ontwikkelingshulp voor Congo fundamenteel te herzien tot aan de organisatie van geloofwaardige verkiezingen in Congo.

In een reactie beval de Congolese regering ons land zijn consulaat-generaal in Lubumbashi te sluiten, een einde te maken aan de activiteiten van het nieuwe agentschap voor ontwikkelingshulp (Enabel) en het Schengenhuis in Kinshasa te sluiten. De dagelijkse vluchten van Brussels Airlines werden eveneens teruggeschroefd van zeven naar vier. Kinshasa had voordien de pauzeknop ingedrukt in de militaire samenwerking.

België heeft geen ambassadeur meer in Kinshasa sinds Bertrand de Crombrugghe eind januari 2018 werd teruggeroepen. Dat gebeurde officieel met het oog op interne discussies en vergaderingen in België. Sindsdien vertegenwoordigt een zaakgelastigde ad interim, Philippe Bronchain, ons land in Kinshasa. Ook Congo heeft enkel een zaakgelastigde in Brussel.

Volgens een regeringsbron is de diplomatiek adviseur van de premier, Stéphane Mund, de voorbije maanden in alle discretie meermaals naar Kinshasa afgereisd, "om de voorwaarden te scheppen voor een desescalatie". De uitweg uit de crisis kende de voorbije weken een versnelling, met name sinds de aanstelling van Tshisekedi tot president.

bron: Belga