Iran houdt zich aan nucleaire deal

door
Belga
Leestijd 1 min.

Iran houdt zich nog altijd aan de voorschriften van het nucleair akkoord dat Teheran in 2015 afsloot met de internationale gemeenschap. Dat stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een rapport dat vandaag gepubliceerd is. Iran eerbiedigt de limieten voor zijn uraniumverrijking en de maximale hoeveelheid uranium die het in voorraad mag hebben, zegt het rapport. De inspecteurs van de IAEA vonden ook geen onregelmatigheden in de nucleaire onderzoeksreactor van Irak. Die was oorspronkelijk ontworpen om plutonium als bijproduct te produceren.

De Iran-deal werd in 2015 afgesloten met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. De tekst steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. Sinds het begin van de IAEA-inspecties in januari 2016 zijn er nog geen inbreuken vastgesteld tegen de voorschriften van de nucleaire deal.

Amerikaans president Donald Trump kondigde in mei 2018 aan dat zijn land zich eenzijdig zou terugtrekken uit het akkoord en dat hij de economische sancties tegen het land opnieuw instelde. De VS zetten de Europese partners onder druk om de deal ook op te schorten.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn niet geplooid onder die druk en zetten vorige maand nog een financiële entiteit op met als doel de handel met Iran te promoten, ondanks de Amerikaanse sancties.

bron: Belga