Madeira, avontuurlijk bloemeneiland voor oud én jong

Wanneer ik op het vliegtuig stap richting het bloemeneiland, is mijn verbazing groot wanneer ik omringd word door grijze senioren. Al snel blijkt dat Madeira een geliefde vakantiebestemming is voor vijfenzestigplussers, op zoek naar bloemenpracht en zon. Na een week als jonge twintiger op dit Portugese eiland een prachtige tijd beleefd te hebben, wil ik Madeira helpen een ander imago aan te meten.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Tekst door Janne Vandevelde

Foto's door Charles Jantjes

Natuurlijk vind je op Madeira ook resorts waar gepensioneerden rustig van hun oude dag kunnen genieten. Maar ik ontdekte een heel andere kant van het eiland waar zelfs de grootste avonturier steil van achterover valt.

Zeezicht

Madeira hoort officieel bij Portugal, maar het eiland ligt moederziel alleen in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Vanuit alle uithoeken van het eiland heb je dus een prachtig uitzicht over de eindeloze oceaan. Ik kies niet voor een hotel, maar een airbnb-verblijf in een bergdorp bij Calheta, met straten zo steil als de muur van Geraardsbergen. In Calheta, in het zuidwesten van Madeira, heerst een microklimaat. Wanneer het aan de andere kant van de berg regent, kan je in deze kustplaats genieten van 23 graden en zonneschijn. Je vindt er overigens het enige zandstrand van het eiland. Een ideale uitvalsbasis voor wie avontuurlijke tochten wil afwisselen met heerlijk relaxen, zonder overspoeld te worden door de toeristen uit de hoofdstad.

Bloemen zijn wél sexy

Madeira staat wereldwijd bekend als het bloemeneiland. Door het gunstige klimaat geniet je in de lente van de meest exotische bloemen, verzameld in de botanische tuinen, of in het wild. Bloemen hebben een oubollig imago, maar hun kleurenpracht bezorgen je leuke Instagramposts. Om de mooiste exemplaren te spotten, moet je trouwens naar afgelegen natuurplekjes trekken.

 

 

 

Een belangrijke trekpleister op Madeira zijn de levada's, irrigatiekanalen langs de bergflank, die dienen om de landbouw te bevorderen. Je kan er heerlijk wandelen. Die van Rabaçal leiden je langs een mooie waterval, maar de minder bekende levada's bij Ponta del sol zijn minstens even indrukwekkend. Daar klim en daal je over smalle richels, met naast je een diepe vallei vol bloemen. Dat doet niet elke gepensioneerde je nog na.

Vrrrrrroem!

Een andere uitdagende manier om het eiland te verkennen, is met de scooter. De meeste toeristen huren een auto, maar het kan ook zonder. Het is wel noodzakelijk dat je voor een scooter van 100cc gaat, aangezien Madeira erg bergachtig is. Op mijn tocht ontdek ik de afgelegen wegen met eucalyptusbomen, de natuurlijke zeebaden in Porto Moniz en de grotten van São Vicente. Omdat het weer erg wisselvallig is, word ik plots verrast door een mistwolk, die me kletsnat achterlaat. Een wilde rit om nooit te vergeten!

 

Bruisend nachtleven in Funchal

De hoofdstad Funchal lijkt op het eerste gezicht een slaperig provinciestadje, maar niets is minder waar. Neem de kabelbaan naar Monte, het dorp bovenop de berg waar de aristocratie vroeger genoot van een prachtig uitzicht over de stad. Je wandelt er tussen de bloemen in de tropische tuinen van Monte Palace en neemt de tobogan weer naar beneden, de traditionele slee die razendsnel over de straatstenen sjeest. Plantenliefhebbers nemen een tweede kabelbaan over de vallei naar de beroemde botanische tuin. Hier zie je de grootste cactussen en meest zeldzame planten verzameld, maar de artificiële samenstelling mist het echte natuurgevoel dat je in de rest van Madeira wel hebt.

Wanneer de senioren hun bed opzoeken, komt de jeugd van Funchal buiten. Ik zet de avond in op een feest in de haven. Op de tonen van de laatste reggaetonmuziek word ik betoverd door de lichtjes van een stad die nog lang niet gaat slapen. Grote nachtclubs vind je niet in Funchal, wel kleine dansbars met hippe elektronische muziek. Tot in de vroege uurtjes dans ik in de Eco Bar.

Alcohol bij de vleet

Wie graag goedkoop een glaasje drinkt, komt in Madeira  ook aan zijn trekken. De zoete Madeirawijn kan je vergelijken met porto. Dankzij Airbnb-gastvrouw Cecilia leer ik de eerste avond al mijn twee beste vrienden Poncha en Nikita kennen. Poncha is een mix van witte rum van suikerriet, honing en het sap van een citroen en een sinaasappel. Je hebt ook varianten, zoals die met passievrucht, mijn persoonlijke favoriet. Een Nikita is dan weer een cocktail met vanille- of ananasijs met ananassap, stukjes ananas en bier. Beide drankjes kan je in elke bar op Madeira krijgen voor enkele luttele euro's. Schol!