Verkiezingen19 - N-VA'ers "zijn geen blinde eurofielen, maar ook geen eurosceptici"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De N-VA presenteert zich bij de Europese verkiezingen van 26 mei als de partij die gaat voor "een nieuwe weg", waarbij de EU zich focust op de domeinen waar ze door haar schaalgrootte een meerwaarde kan betekenen. Dat heeft lijsttrekker Geert Bourgeois donderdag gezegd. "Wij zijn geen blinde eurofielen, maar ook geen eurosceptici", maakte hij duidelijk. Bourgeois stelde op het partijhoofdkwartier de Europese lijst van N-VA voor en schetste de grote lijnen van het verkiezingsprogramma. Eind april zal dat programma in detail worden gepresenteerd.

"De N-VA kiest voor een nieuwe weg", zei Bourgeois. "Wij geloven in de Europese Unie, want die heeft welvaart, vrede en stabiliteit gebracht op dit continent. En wij willen dat koesteren. Maar wij willen geen superstaat, geen verenigde staten van Europa. Geen 'empire', zoals de liberalen van (liberaal fractieleider Guy) Verhofstadt, geen 'ever closer union'."

Bourgeois en de N-VA willen voluit het principe 'eenheid in verscheidenheid' toepassen. Dat lijkt heel hard op het motto van de EU - 'in verscheidenheid verenigd' - maar volgens Bourgeois wordt dat beginsel in de hedendaagse Europese politiek niet consequent toegepast. De N-VA kiest voor de opbouw van onderuit en vertrekt vanuit de bevoegdheden van de lidstaten en de deelstaten.

"We stellen het subsidariteitsprincipe voorop en laten de deelstaten beslissen waarover zij het beste kunnen beslissen. Wij zijn geen blinde eurofielen, maar ook geen eurosceptici. De toetssteen voor de Europese Unie moet zijn: biedt het een meerwaarde als we met zijn allen samen dingen doen?"

Het is uitkijken naar de fractie waar de N-VA na 26 mei in het Europees Parlement zal terechtkomen. Bourgeois zegt dat er nu al veel contacten worden gelegd, maar hij laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. "De N-VA is een interessante partij voor velen en wij zien veel opportuniteiten. Er bewegen heel veel zaken boven en onder de waterlijn."

bron: Belga