Oxfam vraagt aandacht voor duurzame chocolade aan vooravond van Brusselse Chocoladesalon

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijna 30.000 burgers hebben de petitie van Oxfam-Wereldwinkels ondertekend tegen ontbossing en kinderarbeid en voor een leefbaar inkomen voor de cacaoboeren tegen 2030. Aan de vooravond van het Chocoladesalon, dat in Brussel loopt van 22 tot 24 februari in Tour & Taxis, wil Oxfam-Wereldwinkels de medeondertekenaars van het 'Beyond Chocolate'-partnerschap nogmaals aanmoedigen om de engagementen die ze eind vorig jaar onderschreven, waar te maken. Vanaf 2030 moeten de boeren die cacao produceren voor de Belgische chocolade een leefbaar inkomen verdienen en mag de cacaoproductie niet langer gepaard gaan met ontbossing. Dat beloofde de Belgische chocolade- en retailsector op 5 december 2018 met het partnerschap 'Beyond Chocolate' dat er kwam onder impuls van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld). "We zijn tevreden met het engagement van de Belgische chocoladesector om de kloof te overbruggen naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren tegen 2030", zegt Bart Van Besien, beleidsmedewerker bij Oxfam-Wereldwinkels. "Dat is noodzakelijk om Belgische chocolade duurzaam te maken. We kijken uit naar de concrete stappen die de bedrijven ondernemen en de transparante rapportering van de resultaten."

Meer dan de helft van de Belgische cacao komt uit Ivoorkust. Daar verdient een gemiddelde cacaoboer maar een derde van wat nodig is om te voorzien in de basisnoden voor zijn gezin zoals voedsel, woning, onderwijs en gezondheidszorg. De Belgische chocoladesector heeft zich geëngageerd om de kloof naar een leefbaar inkomen tegen 2030 te overbruggen. Daarnaast komt ongeveer 40 procent van de cacao in Ivoorkust uit zogeheten "beschermde gebieden". De overblijvende bossen moeten worden beschermd en bestaande cacaoplantages moeten overschakelen op duurzame agro-ecologische plantages.

Oxfam-Wereldwinkels vindt het positief dat minister De Croo, samen met zijn collega's Didier Reynders en Marie-Christine Marghem, de Europese Commissie oproept om werk te maken van een ambitieus actieplan, inclusief wetgevende acties, om mensenrechten in de cacaoketen te beschermen en ontbossing te stoppen.

bron: Belga