Jacques Borlée over heisa rond nieuwe gedragscode: "Het is een trieste bedoening"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jacques Borlée heeft vandaag gereageerd op de commotie die ontstaan is rond een nieuwe gedragscode van de Belgische atletiekbond (KBAB). Hij is niet te spreken over de aanpak van de atletiekbond. "Als we de juiste kleren zouden krijgen, zou er geen probleem zijn. Maar de kledij voldoet niet. Dat is één probleem", begint Jacques Borlée zijn verhaal. "Daarnaast is het belachelijk dat we de conventie pas te zien krijgen twee dagen voordat hij ondertekend moet zijn." De Belgische atleten moesten in aanloop naar het EK indoor in Glasgow een gedragscode ondertekenen. Daarin moesten ze zich engageren om alleen officiële teamkledij te dragen en hun portretrechten af te staan aan de KBAB. De conventie moest verplicht ondertekend zijn door elke atleet tegen vandaag 10 uur, maar een meerderheid van de atleten weigerde pertinent. Welke sanctie daaraan vasthangt, moet nog blijken. Uitsluiting van het EK is een optie. De bekendmaking van de EK-selectie is alvast met vier dagen uitgesteld.

"Het is een trieste bedoening", gaat de bondscoach van de 4x400 meter verder. "De Belgische atleten en hun trainers leveren fantastisch werk. Ik ben nooit met zo'n grote delegatie naar een EK indoor gegaan, en ook de Belgian Cheetahs zorgen voor een nieuwe wind. Maar de federatie voert een oorlog tegen zijn eigen atleten. Ik heb ondertussen al hogere instanties zoals het BOIC aangeschreven om samen tot een constructieve oplossing te komen. We moeten in sereniteit naar het WK in Doha en de Spelen in Tokio kunnen, en de oorlog moet stoppen."

Volgens Borlée is het absurd dat KBAB met zware boetes dreigt bij een overtreding van de nieuwe gedragscode. "De KBAB betaalt geen premies aan zijn atleten, maar wil nu wel boetes tot 20.000 euro opleggen. Dat slaat nergens op. We wachten trouwens nog altijd op de premies van het WK outdoor in 2015. Dat mag ik toch op zijn minst een opmerkelijke situatie noemen, denk ik?", besluit Borlée.

bron: Belga