Inspiratiebron Greta Thunberg als heldin onthaald door klimaatjongeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Greta Thunberg stapt vandaag mee in de zevende klimaatmars van Youth for Climate en dat maakt de altijd enthousiaste klimaatjongeren zo waar nog enthousiaster. De 16-jarige Zweede klimaatactiviste wordt als een heldin onthaald. Thunberg moest stevig beschermd worden door de overweldigende media-aandacht, maar ze blijft er ijzig kalm onder. Haar naam wordt gescandeerd en langs de kant roepen jongeren "Greta we love you" wanneer ze hun inspiratiebron voor het eerst in levende lijve zien. Het protest van de Belgische klimaatspijbelaars is deze week Europees getint, want er zijn ook delegaties uit Nederland en Duitsland die Youth for Climate komen steunen om samen een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen in Europa. En ook de Grootouders voor het Klimaat zijn opnieuw op het appel. Voor Greta Thunberg, Anuna De Wever en Kyra Gantois begon de dag in het Europees Economisch en Sociaal Comité, waar Thunberg in een speech de politici op hun verantwoordelijkheid wees en hen een veeg uit de pan gaf.

De zevende mars van Youth for Climate is nog niet van start gegaan. Thunberg wordt overrompeld door cameraploegen en fotografen. De politie komt tussen om het meisje te begeleiden. Vanaf haar aankomst werden het Zweedse meisje en haar Belgische kompanen Kyra Gantois en Anuna De Wever overrompeld door de media. De stewards van Youth for Climate hadden alle moeite van de wereld om de media op afstand te houden.

Intussen zijn politieagenten tussengekomen en kan er stilaan gewandeld worden. Voor mede-activiste Kyra Gantois werd het even te veel en vloeiden er tranen. Thunberg blijft ijzig kalm onder de massale aandacht. Ook langs de kant staan rijen mensen om een glimp op te vangen van de 16-jarige klimaatactiviste.

bron: Belga