Bedrijven trekken advertenties terug van YouTube na gebruik video's door pedofielen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Grote bedrijven als Walt Disney en Nestlé hebben hun advertenties teruggetrokken van YouTube, nadat een blogger uit de doeken had gedaan hoe het videoplatform gebruikt wordt door pedofielen. Dat heeft het financieel persbureau Bloomberg meegedeeld. Eerder hadden ook de gameontwikkelaar Epic Games (bekend van Fortnite) en de voedingsproducent Dr Oetker beslist om hun reclameboodschappen van YouTube te halen. De acties komen er nadat de videoblogger Matt Watson zondag een 20 minuten lange video had geplaatst. Daarin legt hij uit hoe een "softcore pedofilienetwerk" van de commentaarsectie bij de YouTube-films gebruikmaakt om elkaar te wijzen op video's waarin jonge meisjes te zien zijn in seksueel suggestieve houdingen.

Het gaat telkens om onschuldig beelden, waarin meisjes bijvoorbeeld turnoefeningen doen en heel kort een seksuele houding lijken aan te nemen of een beetje bloot laten zien. In de commentaren wordt het tijdslot aangegeven waarop die suggestieve beelden te zien zijn. Het algoritme van YouTube zou er bovendien toe leiden dat mensen die een van die video's bekijken ook meteen gelijkaardige filmpjes als suggestie krijgen.

De advertenties van onder andere Nestlé en Disney werden vertoond vlak voor de video's die door pedofielen gebruikt werden. YouTube zegt in een reactie dat het intussen opgetreden heeft. "We hebben onmiddellijk actie ondernomen door accounts en kanalen te verwijderen, illegale activiteiten te melden aan de autoriteiten en door onterende opmerkingen uit te schakelen", zo meldt een woordvoerder.

Bron: Belga