Militanten en Europarlementsleden dringen militaire basis van Kleine-Brogel binnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Drie militanten en vier Europarlementsleden zijn vanochtend binnengedrongen in de militaire basis van Kleine-Brogel in Peer. Ze wilden er protesteren tegen de mogelijke aanwezigheid van Amerikaanse nucleaire bommen. Dat meldt de ngo Agir pour la Paix deze middag. Er waren vandaag rond 8 uur een vijftiental militanten aanwezig aan de militaire basis van Kleine-Brogel. Drie militanten en vier Europarlementsleden, uit onder meer Frankrijk, Luxemburg en Oostenrijk, slaagden erin de basis binnen te dringen. Ze blokkeerden de landingsbaan voor de F-16's en eisten de terugtrekking van de Amerikaanse nucleaire wapens uit België en Europa.

De militaire autoriteiten pakten de zeven op, net als de acht activisten die buiten de basis demonstreerden, aldus de ngo. Ze werden volgens Agir pour la Paix overgebracht naar het commissariaat van Leopoldsburg en later vrijgelaten.

Ook in juni 2018 drongen acht militanten van dezelfde organisatie, onder wie een lid van de Franstalige groenen Ecolo, binnen in de militaire basis in Limburg. Defensie diende toen klacht in tegen de activisten.

De activisten kunnen vervolgd worden voor schending van artikel 120 van het strafwetboek. Volgens dat artikel riskeert elke persoon die zonder toelating de muren, hekken, hagen of andere afsluitingen van een militair domein beklimt of overschrijdt een gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar en een boete van 26 tot 100 euro.

bron: Belga