"Backstop aanpassen is enige manier om no deal te vermijden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Een simpele maar bindende aanpassing" aan de backstop - het vangnet om nieuwe grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden na de brexit - is de "enige manier" om een Britse exit zonder akkoord met de EU te vermijden. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt vandaag nog maar eens herhaald. Hunt is momenteel op bezoek in Berlijn in het kader van de brexit. Hij blijft erbij dat aanpassingen aan de backstop "de enige uitweg uit deze situatie zijn", zei hij daar. Het Britse Lagerhuis verwierp enkele weken geleden het echtscheidingsakkoord dat premier Theresa May eind vorig jaar met de Europese onderhandelaars had bereikt, net omwille van die backstop. Vooral het feit dat de Britten dan in de douaneunie moeten blijven met de EU tot er een alternatieve oplossing is, en ze daar niet unilateraal uit kunnen stappen, is voor de groep harde brexiteers onaanvaardbaar.

De Britten verlaten de Europese Unie normaal gezien op 29 maart. De laatste weken klinkt de roep om die datum uit te stellen steeds luider, maar premier May en haar regering willen daar voorlopig niet van weten. "Die deadline is wettelijk bindend", zei Hunt vandaag. "Uitstel zou niets oplossen."

Bovendien gelooft Hunt nog in een ordelijke terugtrekking mét echtscheidingsakkoord. Volgens de buitenlandminister is de oplossing "simpel, maar wel belangrijk": de Britten willen niet eindeloos vastzitten in een douane-unie met de EU. "Als we die aanpassing kunnen doorvoeren, hebben we er vertrouwen in dat we het akkoord door het parlement zullen krijgen."

Theresa May en haar ministers zoeken intussen koortsachtig verder naar een compromis met Brussel, maar daar wil niemand de onderhandelingen voor het echtscheidingsakkoord heropenen en de backstop laten vallen. Volgende week woensdag moet de eerste minister opnieuw naar het Lagerhuis. Heeft ze dan geen nieuw akkoord met de Europese Unie, dan mogen de parlementsleden opnieuw stemmen over hoe het nu verder moet.

Bron: Belga