Jaarverslag Nationale Bank - VBO wil dat werkgeversbijdragen verder dalen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Lastenverlagingen op arbeid creëren jobs. Dat is wat het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) onthoudt uit het jaarverslag van de Nationale Bank. Net daarom stelt het VBO een nieuwe daling van de werkgeversbijdragen voor: van 25 naar 20 procent. De krapte op de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste remmen op de Belgische economie, stelt de Nationale Bank vast. Het VBO ziet daarvoor enkele remedies.

Zo wil de werkgeversorganisatie de anciënniteitsverloning, waarbij het loon stijgt volgens het aantal gewerkte jaren, aanpassen om meer ervaren werknemers aan het werk te houden. Ook moet duaal leren, vooral in de STEM-richtingen, verder worden uitgebouwd. En het VBO vindt ook dat België "een echte leercultuur" moet ontwikkelen rond levenslang leren.

Daarnaast wil het VBO een nieuwe lastenverlaging. "Als we onze werkgelegenheidsgraad willen opkrikken, zijn competitieve bedrijven die investeren en zo welvaart en jobs creëren immers noodzakelijk. Als die jobs dan ook nog kunnen worden ingevuld, moeten er minder uitkeringen worden betaald en stromen er meer belastingen en sociale bijdragen binnen, wat een positief effect heeft op onze overheidsfinanciën", aldus topman Pieter Timmermans.

Bron: Belga