Vergiftiging Russische dubbelspion - Russische vlag opgehangen aan kathedraal in Salisbury

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury hebben onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag een grote Russische vlag opgehangen. Dat melden de Britse media. De actie leidde tot heel wat onbegrip in Salisbury, waar bijna een jaar geleden een vroegere Russische dubbelspion vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok. De vlag werd in de loop van de nacht opgehangen aan de noordelijke kant van de kathedraal, die momenteel in de steigers staat voor herstellingswerken. De vlag werd ook aan de metalen stelling vastgemaakt.

John Glen, een parlementslid uit Salisbury, heeft het in een reactie over een "domme stunt". De vlag werd zondagmorgen, kort nadat hij werd opgemerkt, weer weggehaald. De politie onderzoekt de zaak.

De Russische vlag ligt gevoelig omdat op 4 maart 2018 de gewezen Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Salisbury vergiftigd werden met het zenuwgif novitsjok. In het nabijgelegen Amesbury raakte eind juni nog een koppel vergiftigd met novitsjok. Charlie Rowley werd samen met zijn vriendin Dawn Sturgess opgenomen in het ziekenhuis, nadat ze in aanraking kwamen met een flesje waarvan ze dachten dat er parfum inzat. De vrouw stierf op 8 juli.

De Britse overheid stelt Moskou verantwoordelijk voor de aanval. De twee Russische hoofdverdachten, Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov, vertelden later aan de Russische staatszender RT dat ze als toerist in Salisbury waren, onder meer om de kathedraal te bezoeken.

bron: Belga