Sociale onrust Frankrijk – Gele hesjes houden drie maanden na ontstaan optocht op Champs-Elysées

Duizend à tweeduizend gele hesjes houden zondag een rustig protestmars in het centrum van de Franse hoofdstad Parijs. Het is de eerste keer dat de gele hesjes op zondag samenkomen voor een manifestatie. Op die manier leggen ze de aandacht op het feit dat de beweging exact drie maanden geleden is ontstaan. De actievoerders vertrokken ’s middags aan de Champs-Elysées en stapten richting Champ-de-mars, het uitgestrekte parkgebied aan de voet van de Eiffeltoren. Het aantal manifestanten nam tijdens de mars geleidelijk toe.
De betoging werd gehouden om de Franse overheid eraan te herinneren dat het protest intussen al drie maanden aanhoudt. De eerste acties van de “gilets jaunes” vond op 17 november 2018 plaats.
Aan de veertiende editie van de gebruikelijke zaterdagmars hadden dit weekend zowat 41.500 mensen deelgenomen. Maar volgens de actievoerders lag dat aantal minstens dubbel zo hoog. Ernstige feiten van geweld vonden er zaterdag niet plaats. Maar in Frankrijk is wel ophef ontstaan omdat verschillende gele hesjes in Parijs antisemitische beledigingen riepen naar de beroemde filosoof Alain Finkielkraut. Het parket van Parijs heeft zondag een onderzoek geopend.

Bron: Belga