87 miljoen extra voor opvang van asielzoekers

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) ­investeert 87 miljoen euro in asiel. Dat doet ze naar eigen zeggen om “het asielprobleem opnieuw onder ­controle te krijgen”, een duidelijke sneer naar haar voorganger Theo Francken (N-VA), berichten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg zaterdag. De Block investeert die miljoenen onder meer in 3.250 extra opvangplaatsen voor asiel­zoekers, naast nog eens 1.500 bufferplaatsen. Ook komen er 90 ­personeelsleden bij op de Dienst Vreem­delingenzaken en het ­Commissariaat voor de Vluchtelingen, die ­instaan voor de behandeling van de asielaanvragen.
Volgens De Block zijn de investeringen nodig om te voorkomen dat families op straat achterblijven. Het extra personeel komt er om “een vlotte en korte asielprocedure te kunnen garanderen”, wat uiteindelijk weer tot minder opvang moet leiden.
“Tijdens mijn eerste ambtsperiode heb ik ingezet op een effi­ciëntere afhandeling van de aanvragen. De voorbije maanden bleek de doorlooptijd weer toe te nemen. Dat mogen we niet aanvaarden”, klinkt het nog.
Het actieplan omvat daarnaast enkele nieuwe campagnes op Facebook om vluchtelingen af te raden naar België af te zakken. Ook komen er maatregelen die een efficiënte terugkeer mogelijk moeten maken.

bron: Belga