Trumps plan om noodtoestand uit te roepen “grof machtsmisbruik”

Trumps plan om noodtoestand uit te roepen
Trumps plan om noodtoestand uit te roepen "grof machtsmisbruik"

Dat Amerikaanse president Donald Trump van plan is om de noodtoestand uit te roepen om zijn grensmuur te kunnen bouwen, is “een grof misbruik van de macht van het presidentschap”. Dat zeggen de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer in een gezamenlijke reactie. Donderdag raakte bekend dat Trump de nieuwe financieringswet zou ondertekenen om een nieuwe “shutdown” te vermijden, maar dat hij tegelijk ook een “nationale noodtoestand” aan de Mexicaanse grens zou uitroepen om daar een muur te bouwen tegen illegale immigratie. In het compromis dat werd bereikt tussen Republikeinse en Democratische onderhandelaars, zit namelijk de 5,7 miljard dollar die de president eiste voor zijn grensmuur, niet vervat. Wel krijgt hij 1,375 miljoen voor de bouw van een hek.
In een gezamenlijke reactie reageren de Democraten furieus. “De noodtoestand uitroepen zou een een wetteloze daad zijn, een grof misbruik van de macht van het presidentschap en een wanhopige poging om af te leiden van het feit dat president Trump zijn kernbelofte heeft verbroken dat Mexico voor zijn muur zou betalen”, aldus meerderheidsleidster in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer.
“Het is het zoveelste vertoon van president Trumps onbedekte minachting voor de rechtsstaat. Dit is geen noodsituatie en de paniekzaaierij van de president brengt daar geen verandering in”, luidt het voorts. “Het Congres zal ons grondwettelijk gezag verdedigen.”

Bron: Belga