Jaarverslag Nationale Bank - De Croo vraagt maatregelen van Nationale Bank

door
Belga
Leestijd 1 min.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) zal de Nationale Bank vragen om maatregelen te nemen om de risicovolle woonkredieten bij banken aan banden te leggen. Dat zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. In haar jaarverslag waarschuwt de Nationale Bank voor de risico's rond woonkredieten. Banken kennen nog altijd gemakkelijk leningen toe waarbij ze erg kleine marges hanteren, nadat de Nationale Bank hen vorig jaar al tot meer voorzichtigheid had aangemaand.

Minister van Financiën en Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zal de Nationale Bank vragen "haar rol als toezichthouder te spelen en samen met de banken maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat men mensen niet financieel in de problemen brengt", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. "Als de Nationale Bank zegt dat er zich een gevaar aan het creëren is, dan vind ik dat ze met maatregelen moet komen."

Wat die maatregelen dan precies moeten inhouden, is aan de Nationale Bank om in te vullen, zei De Croo. Die heeft "heel ruime mogelijkheden om maatregelen voor te stellen." Hij is alvast tevreden dat de banken - bij monde van sectorfederatie Febelfin - zelf ook voorstander zijn van maatregelen. "Dat is een goede zaak, want niemand wint erbij als men mensen in financiële problemen brengt."

bron: Belga