Mobiliteit werknemers in goede banen met nieuwe Europese Arbeidsautoriteit

door
Belga
Leestijd 1 min.

De mobiliteit van werknemers tussen de landen van de Europese Unie in goede banen leiden. Dat is de opdracht van de nieuwe Europese Arbeidsautoriteit, waarover vandaag een politiek akkoord is bereikt. Commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) hoopt dat het agentschap nog dit jaar van start kan gaan. De Europese Arbeidsautoriteit moet het voor werknemers gemakkelijker maken om in het buitenland aan de slag te gaan. Informatie over de rechten en plichten die in een bepaald land gelden, zal daarom toegankelijker worden. Tegelijk zal de Arbeidsautoriteit de nationale overheden helpen fraude en misbruik te bestrijden. Thyssen, die de oprichting van het agentschap vorig jaar voorstelde, noemt het "de kers op de taart van een eerlijke Europese arbeidsmarkt".

Het nieuwe agentschap moet op kruissnelheid over een budget van 50 miljoen euro beschikken en zal 140 personeelsleden tellen, onder wie zestig gedetacheerden van de lidstaten. Het krijgt expliciet de opdracht de lidstaten te ondersteunen. Dat zal het onder meer doen door de beslechting van grensoverschrijdende geschillen te coördineren. "Op EU-niveau zullen geen nieuwe bevoegdheden worden gecreëerd en de lidstaten zullen volledig verantwoordelijk blijven voor de handhaving van de arbeids- en socialezekerheidsregels", benadrukt de Commissie.

Het is nu aan de EU-landen en het Europees Parlement om het politieke akkoord dat werd bereikt te bekrachtigen. Thyssen hoopt dat de Arbeidsautoriteit dit jaar nog van start kan gaan. Waar de toekomstige hoofdzetel gevestigd zal zijn, moet nog worden beslist.

Bron: Belga