Zeker twintig doden bij aanslag tegen Iraanse Revolutionaire Wacht

Zeker twintig doden bij aanslag tegen Iraanse Revolutionaire Wacht
Zeker twintig doden bij aanslag tegen Iraanse Revolutionaire Wacht

Bij een zelfmoordaanslag tegen een bus met daarin leden van de Revolutionaire Wacht, een elite-legereenheid, zijn in het zuidoosten van Iran minstens twintig mensen omgekomen, zo heeft het officiële Iraanse persbureau IRNA gemeld. De jihadistische groep Jaïch al-Adl heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De aanslag vond plaats tussen Khash en Zahedan in de provincie Sistan-Baloechistan, aldus IRNA, op gezag van een niet nader genoemde “geïnformeerde bron”.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera bevindt de provincie aan de grens met Pakistan en Afghanistan zich op een belangrijke smokkelroute voor opium. Er zijn geregeld gevechten geweest tussen het Iraanse leger en separatisten van Baloechistan enerzijds, en drugssmokkelaars anderzijds.

Luidens IRNA zijn nog eens twintig andere leden van de Revolutionaire Wacht gewond geraakt.

Volgens het Iraanse persbureau Fars heeft Jaïch al-Adl zich verantwoordelijk gesteld voor de aanslag. Dit zijn in de bewuste provincie gebaseerde salafistische jihadisten, die al meerdere aanslagen tegen burgers en militairen hebben uitgevoerd.

Het regime schaalt de drugssmokkelaars in als “terroristen” omdat zij banden zouden hebben met IS en soennitische separatisten in hun rangen.

De Revolutionaire Wacht blijft naast het geregelde leger de tweede pijler van het regime.

Bron: Belga