Zeer kalme ochtendspits achter de rug

door
Belga
Leestijd 1 min.

De automobilisten lijken het zekere voor het onzekere genomen te hebben en blijven op dag van de nationale staking weg uit het verkeer. Op het hoogtepunt van de ochtenspits stond er amper een 40-tal kilometer file, klinkt het bij het Vlaams Verkeerscentrum. "Op de verkeerscamera's zien we dat het bijzonder kalm is op de snelwegen", zei woordvoerder Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum aan het begin van de ochtend. "Er is niets bijzonders te zien, ook niet op de plaatsen waar er normaal structurele files zijn." Zo stond er bijvoorbeeld om 6.45 uur 2 kilometer file op de Vlaamse hoofdwegen, terwijl er op dat uur normaal al meer dan 40 kilometer staat. "Er staat veel minder verkeer dan anders, van files is er geen sprake."

Dat beeld hield de rest van de ochtend aan. "Tussen 8 en 8.30 uur haalden we nog geen 40 kilometer file, wat dus zeer laag is. Gemiddeld is dat normaal rond de 160 kilometer op dat ogenblik."

Wie met de auto naar het werk pendelt, heeft dus zelf een andere oplossing gekozen. "Het ziet er naar uit dat heel wat mensen gekozen hebben om weg te blijven van de weg. De mensen zoeken zelf andere oplossingen." Ook bij de recente winterprikken was dit het geval, klinkt het nog.

In het Gentse was er wel meer hinder. Daar waren de op-en afritten rond het UZ Gent verzadigd door afsluitingen op het onderliggend wegennet.

bron: Belga