Twee derde van cipiers staakt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De nationale staking is ook voelbaar in de gevangenissen. Over het hele land leggen cipiers het werk neer. Het gevangeniswezen "ondervindt overal een grote impact", vat Kathleen Van De Vijver, woordvoerder van directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen samen. Zowat twee derde van de cipiers staakt. In de gevangenissen is er deze ochtend over het hele land gehoor gegeven aan de oproep tot staken. Dat tonen de cijfers van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen aan. In Vlaanderen waren vanochtend iets minder cipiers aanwezig dan in Wallonië. De bezettingsgraad in de Vlaamse gevangenissen en die van Sint-Gillis (Brussel) bedroeg 29,47 procent. Voor Wallonië en de gevangenis van Vorst (Brussel) was dat 34,34 procent. Deze cijfers zijn echter niet volledig, die van enkele gevangenissen ontbreken, waaronder die van Namen en Dinant.

Algemeen genomen lijkt het erop dat slechts een derde van de cipiers vanochtend aan het werk was. Voor de gevangenen staat dit synoniem voor, onder andere, een dag zonder bezoek, zonder werk en zonder ontspanning. Afgelopen nacht had de staking nog iets minder weerslag met een bezettingsgraad van 70,57 procent in Wallonië.

Een honderdtal politieagenten is ingezet in de gevangenissen die het meest getroffen zijn. In Wallonië waren dat de gevangenissen van Lantin, Paifve, Saint-Hubert en Bergen. In de hoofdstad is er sterk gehoor gegeven aan de stakingsoproep, met slechts 5 procent van de cipiers aanwezig op de mannenafdeling in Vorst en 15,38 procent in Sint-Gillis.

bron: Belga