Stakingsposten aan de hoofdingangen Proximus- en Belfiustoren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de hoofdingangen van de Proximus- en van de Belfiustoren hebben de vakbonden stakingsposten opgericht. Aan het gebouw van Proximus is er extra aandacht voor de aangekondigde ontslagen. De stakersposten zijn veelal symbolisch: werknemers die willen werken op de nationale stakingsdag, worden niet belet en kunnen nog altijd naar binnen via andere toegangen. Aan de Proximustoren is de opkomst van het gemeenschappelijk vakbondsfront het grootst. De vakbondsleden keren er zich met hun spandoeken tegen de naakte ontslagen en de plotse digitale verschuiving die veel werknemers hun job zal kosten. Het lied "The final countdown" van de groep Europe weerklonk bovendien luid aan de ingang.

Proximus kondigde in januari aan dat bij het telecombedrijf 1.900 banen bedreigd zijn. Daarbij zijn volgens topvrouw Dominique Leroy naakte ontslagen niet uit te sluiten. Het herstructureringsplan voorziet daarnaast ook in 1.250 aanwervingen.

Elders in de hoofdstad stellen de vakbonden verschillende stakersposten op op bij grotere bedrijven als Audi Brussel, Viangro, maar ook bij de gebouwen van de vervoersmaatschappijen MIVB en NMBS.

"Iedereen die in Brussel is op dit moment, ziet dat de stad niet volledig plat ligt, maar dat het wel heel rustig is", vertelt Estelle Ceulemans, algemeen secretaris ABVV-Brussel. "Iedereen wordt geraakt, ook de mensen in Wallonië en Vlaanderen. Het wordt tijd dat de mensen die sinds enkele jaren doof zijn, nu eindelijk de stem van de werkende mensen zullen horen."

bron: Belga