"Reputatieschade is groter dan schade in euro's"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De reputatieschade door de nieuwe nationale staking vandaag is immens. Daar waarschuwt Marc Lambotte voor, CEO van technologiefederatie Agoria. "We hebben in de hoofdzetels van de grote internationale bedrijven de reputatie van een land waar altijd wordt gestaakt, van een onbetrouwbaar land om in te investeren." De topman van de technologiefederatie reageert daarmee op de nationale staking van vandaag. Een rondvraag van Agoria bij honderd grote technologische bedrijven leert dat zeventig procent zegt meer dan de helft productieverlies te zullen lijden door de staking. Veertig procent zegt een volledig productieverlies te zullen lijden.

De staking zal grote economische schade veroorzaken. "Maar de reputatieschade is veel groter dan de schade in euro's. De schade op langere termijn is veel groter", waarschuwt Lambotte. "Hier in België is voortdurend iemand aan het staken. Is het nu een nationale staking, een staking van het openbaar vervoer of van de luchtverkeersleiders. Dat onderscheid wordt in het buitenland niet gemaakt. Staking, staking, staking is wat ze horen. Dat is een onderschat probleem", legt Lambotte uit.

Die vele stakingen hebben ons land opgezadeld met een erg slechte reputatie bij de internationale hoofdzetels van de grote bedrijven. "We hebben zo'n slechte reputatie opgebouwd, van het land waar altijd wordt gestaakt, van een onbetrouwbaar land om in te investeren." En dat schrikt bedrijven af om te investeren. "We zullen het effect pas binnen enkele jaren zien." Lambotte zegt weet te hebben van grote investeringen waar ons land naast heeft gegrepen uit schrik voor stakingen.

De Agoria-topman lanceert daarom een oproep om het overleg zo snel mogelijk te hervatten, "in het belang van de 180.000 werknemers in de technologische maakindustrie".

bron: Belga