Oeigoeren in diaspora eisen van China bewijzen dat hun familieleden nog leven

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oeigoeren in de diaspora hebben een campagne gelanceerd op sociale media waarmee ze de Chinese overheid onder druk willen zetten om bewijs te leveren dat hun verdwenen familieleden nog leven. De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid van Turkse origine die zich door het centrale regime in Peking onderdrukt voelt. Heel wat leden van de bevolkingsgroep zitten vast in Chinese heropvoedingskampen. Bedoeling is dat Oeigoeren in de diaspora onder de hashtag #MeTooUyghur boodschappen posten op Facebook en Twitter met foto's van hun familieleden en vrienden in China over wie ze niks meer vernomen hebben. Veel Oeigoeren slagen er niet meer in met hen in contact te komen omdat telefoongesprekken en het gebruik van sociale media onder strikt toezicht staan van de Chinese autoriteiten.

Chinese staatsmedia verspreidden eerder deze week een video van 26 seconden van een man die zich voorstelde als Abdurehim Heyit, een verdwenen Oeigoerse zanger en dichter. Dat was een reactie op een beschuldiging vanuit Turkije. Ankara had zaterdag gesteld dat de man in gevangenschap was overleden. De Turkse regering hekelde bij die gelegenheid ook het bestaan van de interneringskampen, en sprak over een "schande voor de mensheid".

Met zo'n 10 miljoen leden vormen de Oeigoeren de belangrijkste bevolkingsgroep van de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang. Ze leven er echter op gespannen voet met de Han-Chinezen, die het overgrote deel van de bevolking in China uitmaken. Peking beschuldigt de Oeigoeren van separatisme en "terrorisme".

De Verenigde Naties en mensenrechtengroeperingen halen experts aan die stellen dat tot één miljoen mensen, vooral Oeigoeren, vastgehouden worden in heropvoedingskampen. De Chinese overheid ontkent en spreekt over "professionele opleidingscentra" tegen de islamistische radicalisering.

Bron: Belga