Mandaat voorzitters rechtbank eerste aanleg in Brussel wordt niet vernieuwd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De mandaten van de Nederlandstalige en Franstalige voorzitters van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel worden niet vernieuwd. Dat meldt de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) op zijn website. De benoemings- en aanwijzingscommissie van de HRJ moest zich vandaag uitspreken over de hernieuwing van het mandaat van de Nederlandstalige voorzitter, Alfred Vanwinsen, en de Franstalige voorzitter, Luc Hennart. Er vond een zitting plaats, tijdens de welke de beide voorzitters een schriftelijke balans opmaakten van hun positie en hun doelstellingen voor de toekomst moesten uit de doeken doen. De commissie hernieuwde hun mandaat, dat loopt tot 30 maart, niet.

"Het gaat om een soevereine beslissing van de commissie, genomen door een tweederdemeerderheid in elke taalgroep", meldt de HRJ.

Luc Hennart en Alfred Vanwinsen blijven in functie tot 30 maart. Nadien volgt er een interimperiode en later worden hun opvolgers aangeduid.

Volgens vrtnws is de beslissing van de Hoge Raad voor Justitie opmerkelijk omdat het gebruikelijk is dat dergelijke mandaten worden verlengd.

bron: Belga