Gorbatsjov hekelt Amerikanen over terugtrekking uit INF-verdrag

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor een definitieve terugtrekking uit het bilaterale INF-verdrag met Rusland. Er bestaat het risico op een nieuwe nucleaire wapenwedloop, aldus de Nobelprijswinnaar voor de Vrede vandaag in een tribune in de Russische krant Vedomosti. Gorbatsjov ondertekende het verdrag in 1987 samen met zijn Amerikaanse collega Ronald Reagan. De afkorting INF staat voor Intermediate Range Nuclear Forces, in het Nederlands: nucleaire middellange afstandssystemen. Het verplichtte Washington en Moskou al hun kernraketten en kruisraketten te vernietigen die een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer hadden en die vanop de grond konden worden gelanceerd.

Gorbatsjov ziet naar eigen zeggen gevaarlijke vernietigende tendenzen in de wereldpolitiek. De VS willen met hun terugtrekking uit het verdrag hun streven naar een "absolute militaire superioriteit" voortzetten en zich losmaken van alle beperkingen op het vlak van bewapening, aldus de ex-Sovjetleider.

Hij roept Washington op zich in te spannen om het verdrag alsnog te redden. Het contract vervalt pas definitief eind augustus. Gorbatsjov ziet nog onderhandelingsruimte en een kans dat Washington en Moskou het alsnog eens worden. De ministers van Defensie van de 29 NAVO-lidstaten buigen zich woensdag in Brussel voor de eerste keer over de mogelijke gevolgen van een ontbinding van het INF-verdrag.

De 87-jarige Gorbatsjov betwist ook één van de argumenten van Washington om uit het verdrag te stappen. Landen als China, Noord-Korea en Iran zouden wapens ontwikkelen die volgens het verdrag voor de Russen en de Amerikanen verboden zijn. "Dat is niet overtuigend". Hij wijst erop dat Moskou en Washington nog altijd 90 procent van de nucleaire wapens op deze planeet in handen hebben.

bron: Belga