Financiële problemen voor enkele reis naar Mars

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het controversiële Markt One project om mensen naar Mars te laten reizen zonder terug te keren is in financiële moeilijkheden geraakt.

Gebaseerd in het Zwitserse Bazel heeft het bedrijf Mars One Ventures meegedeeld dat het wegens insolvabiliteit onder curatele is geplaatst. Schuldeisers zijn gevraagd een claim in te dienen bij de bankroetdienst in Bazel.

Het gerelateerde en in Nederland gevestigde Mars One Foundation, dat de trip moet verwezenlijken, is niet getroffen door de problemen van Mars Ventures, dat de missie moet financieren. Mars Ventures zei gesprekken te voeren met een nieuwe investeerder.

Volgens de huidige planning moet in 2024 een onbemande missie de haalbaarheid van het project aantonen, en een livevideostream van op de Rode Planeet opzetten. In 2031 zouden dan de eerste kolonisten onze planeet verlaten en gedurende zeven maanden koers zetten naar de plaats op Mars waar ze de rest van hun leven zullen doorbrengen.

Geleid door de Nederlander Bas Lansdorp is het project controversieel. Ruimtevaartingenieurs betwijfelen of de benodigde technologie reeds op punt staat, terwijl financiële deskundigen zich afvragen of een budget van zes miljard dollar volstaat.

Daarbovenop stellen zich ook ethische vragen met betrekking tot het idee om mensen naar Mars te sturen zonder de mogelijkheid terug te keren.

bron: Belga