Bespreking voorstellen aanpassing loonnorm 14 dagen uitgesteld

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft vandaag de bespreking van twee socialistische wetsvoorstellen over de aanpassing van de loonnorm met twee weken uitgesteld. Dat gebeurde op de dag van de nationale staking, tegen onder meer diezelfde loonnorm. Zowel sp.a als PS reiken in hun wetsvoorstel pistes aan om de loonnorm te versoepelen en daardoor het vastgelopen sociaal overleg terug vlot de krijgen. De vakbonden willen immers niet onderhandelen zolang de loonmarge beperkt blijft tot 0,8 procent zoals voorzien in de wet van 1996 waarin de loonnorm is vastgelegd.

De socialisten kregen de steun van de Ecolo-Groen-fractie voor hun voorstellen.

Maar zowel Stefaan Vercamer (CD&V) als Egbert Lachaert (Open Vld) vonden het niet opportuun om de voorstellen nu reeds te bespreken. Ze wilden het sociaal overleg voor een interprofessioneel akkoord (IPA) alle kans geven.

Sp.a-fractieleidster Meryame Kitir zei dat het gemakkelijk is om zich achter het sociaal overleg te verschuilen, "vooral omdat dat niet meteen de prioriteit van de regering was". "Je kan het signaal van de straat niet negeren", vervolgde ze. Maar de socialiste stelde vast dat er in de commissie geen bereidheid is om de bespreking van de voorstellen aan te vatten. Daarom stelde ze voor de bespreking met twee weken uit te stellen en dan te kijken hoe het sociaal overleg verloopt.

Frédéric Daerden (PS) sloot zich hierbij aan. Hij merkte ook op dat "er geen argumenten geuit werden tegen onze voorstellen, wat me optimistisch stemt". Hij zei nog gehoopt te hebben een krachtig signaal aan de stakers te kunnen geven hebben.

bron: Belga