Nationale staking: hier kan u vandaag hinder verwachten

Foto Belga / N. Maeterlinck

Ons land gaat vandaag helemaal plat door een nationale staking. Een ferm verstoord openbaar vervoer, onbestaand luchtverkeer en geblokkeerde havens: de staking zal zich stevig laten voelen. Hieraan kan je je tot vanavond 22 uur verwachten.

Openbaar vervoer 

De NMBS verwacht dat tijdens de staking, die gisterenavond om 22 uur begon, “gemiddeld bijna de helft van de treinen” zal rijden, in vergelijking met een normale dienstregeling.

Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het merendeel van de Inter City-treinen rijden, klinkt het, net als een beperkt aantal regionale treinen. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden, zij het aan een lagere frequentie. Reizigers kunnen met behulp van de NMBS-routeplanner opzoeken met welke trein ze op hun bestemming kunnen geraken.

Het is de derde keer dat de minimale dienstverlening bij het spoor wordt toegepast, sinds de regeling van kracht werd. Bij de vorige staking, in juli vorig jaar, reed ongeveer een op de drie treinen in vergelijking met een normale dienstregeling. Bij de internationale treinen wordt er weinig hinder verwacht.

De Lijn verwacht erg verstoord verkeer door de nationale staking. De werkwillige chauffeurs zullen worden ingezet op de belangrijkste verbindingen, maar dat lijken er niet veel te zullen zijn. De grote vakbonden spreken in elk geval van een heel grote stakingsbereidheid, ook omwille van de onvrede over het sociale klimaat in de sector. Er zullen nauwelijks bussen en trams rijden, klinkt het bij ACV en ABVV.

De meest recente informatie over de verstoringen zal staan op de website verstoring.delijn.be.

Ook het Brusselse openbaar vervoer is zwaar verstoord. Volgens de MIVB zijn er slechts zes tramlijnen (3, 4, 7, 51, 82, 92), een metrolijn (1) en vier buslijnen (29, 46, 71, 87) in dienst. Dat betekent dat minstens de helft van de ritten doorgaat. Andere lijnen worden vandaag niet bediend.

Op de site www.stib-mivb.be kunnen reizigers een hinderattest downloaden.

Overheidsdiensten

Op de administratieve diensten van de overheid zal de staking goed opgevolgd worden, weet Tony Six van het ACOD. “Zeker in Brussel. Er zal dus een verminderde dienstverlening zijn. Ook justitie, de gesloten centra en de gevangenissen doen mee. Dat betekent dat de politie zal moeten inspringen in de gevangenissen waar dat nodig is.”

Luchtverkeer 

Skeyes (het vroegere Belgocontrol) liet gisteren weten dat er, door de staking, tot vanavond om 22 uur vanavond geen vliegtuigen kunnen landen of opstijgen in heel België. De luchtverkeersleider kan niet garanderen dat alle cruciale posten voldoende bezet zullen zijn tijdens de staking.

Op Brussels Airport waren de meeste vluchten al geannuleerd, maar door de mededeling van Skeyes gaat de luchthaven volledig plat. Brussels Airport roept reizigers dan ook op om vandaag niet naar de luchthaven te komen.

De luchthaven van Charleroi gaat ook helemaal dicht. Er worden onder meer blokkades op de toegangswegen verwacht.

Post

Bij Bpost zal de hinder normaliter beperkt zijn. De vakbonden hebben niet actief opgeroepen tot een staking, omdat de grote sociale strijd daar nog niet zo lang geleden gestreden is. De bonden ondersteunen eventuele stakers wel.

Er zullen dus sterke verschillen tussen gemeenten zijn, en vermoedelijk ook tussen Vlaanderen en Wallonië. Bpost verwacht wel mogelijke hinder door acties van derden, bijvoorbeeld in industriezones. ABVV liet alvast weten niet de intentie te hebben om zelf piketten te plaatsen.

Bij hinder zal Bpost prioriteit geven aan pakjes en kranten, laten de bonden nog weten.

Onderwijs

Op een dagje vrijaf hoeven leerlingen niet te rekenen, want op de scholen waar veel leerkrachten staken, worden vervanglessen georganiseerd of is er opvang voorzien. De koepels hebben er weliswaar geen zicht op hoe groot de hinder in het onderwijs precies wordt. De meeste stakers zullen wellicht te vinden zijn in het stedelijk onderwijs in Antwerpen, Gent en Brussel.

Het gemeenschapsonderwijs verwacht ook hinder, omdat de socialistische onderwijsbond actief heeft opgeroepen om te staken. De lessen gaan in de mate van het mogelijke door. Als dat niet het geval is, wordt in de meeste scholen opvang voorzien. Vier scholen zullen zeker de deuren sluiten.

In het vrij onderwijs zal de impact onbestaande zijn, zeker omdat de christelijke onderwijsbonden niet actief hebben opgeroepen te staken. De lessen gaan in de mate van het mogelijke door, en overal wordt in opvang voorzien.

De openbare omroep

Hoeveel personeelsleden van de vrt er zullen staken, is nog niet duidelijk, maar de stakingsbereidheid is groot, klinkt het bij de vakbonden. Al zullen de kijkers daar weinig van merken, benadrukt Hans Van Goethem, woordvoerder van de openbare omroep: “Daar gaan we vanuit, omdat de programma’s en producties doorgaan zoals gepland”.