Venezolanen eisen openstelling grens voor humanitaire hulp

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de aanhoudende machtsstrijd tussen het Venezolaanse staatshoofd Nicolás Maduro en de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó zijn opnieuw talrijke tegenstanders van de regering de straat opgegaan. Naar aanleiding van de Dag van de Jeugd riepen demonstranten, onder andere in de hoofdstad Caracas, het leger op ermee in te stemmen dat humanitaire hulp het land binnenkomt. "Met de kracht van de jeugd eisen wij dat humanitaire hulp binnenmag en gedenken wij alle jonge mensen die in de strijd voor vrijheid in Venezuela zijn gevallen", twitterde Guaido.

Volgens de parlementsvoorzitter kan die hulp het leven redden van meer dan 300.000 Venezolanen die momenteel dreigen te sterven.

Sedert vorige week wachten in de Colombiaanse grensstad Cúcuta tien vrachtwagens met zowat 100 ton hulpgoederen om de grens over te steken. Deze week komt er in de Braziliaanse deelstaat Roraima een verzamelpunt voor levensmiddelen, geneesmiddelen en hygiënische artikelen.

Het olierijkste land ter wereld kreunt onder een zware crisis. Vele mensen hebben honger, ziekenhuizen ontberen medicijnen en materiaal.

Maduro wijst humanitaire hulp af uit vrees dat die een voorwendsel is voor een militaire interventie in zijn land.

bron: Belga