"Rusland heeft nog een laatste kans voor INF-verdrag"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland heeft volgens de NAVO nog een laatste kans om opnieuw te voldoen aan het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) uit 1987. Volgens de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Jens Stoltenberg, bereidt de verdragsorganisatie zich intussen wel voor op een wereld "met meer Russische raketten". "Moskou blijft verschillende bataljons van de SSC-8-raket ontwikkelen en ontplooien, ondanks de inspanningen van de Verenigde Staten en andere NAVO-bondgenoten gedurende vele jaren, om Rusland aan te moedigen opnieuw te voldoen", aldus de NAVO-baas op een persconferentie, voor de vergadering van de ministers van Defensie van het bondgenootschap op het hoofdkwartier in Brussel.

Het INF-verdrag tussen Rusland en de Verenigde Staten voorziet de vernietiging van alle kern- en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd. De VS en Rusland kondigden aan hun deelname aan het verdrag op te schorten.

"We weten allemaal dat een verdrag dat enkel door één partij wordt gerespecteerd, ons niet veilig kan houden", klonk het nog. "Dat is waarom de Verenigde Staten, met de volledige steun van de NAVO-bondgenoten, hun intentie hebben aangekondigd om zich uit het verdrag terug te trekken. Dit wordt van kracht binnen zes maanden. Rusland heeft dus nog een laatste kans om de verantwoordelijke weg te kiezen, om opnieuw aan het verdrag te voldoen en het INF-verdrag te redden."

De NAVO bereidt zich tegelijk voor op een wereld zonder het verdrag. "Tijdens deze vergadering met de defensieministers zullen we bespreken welke stappen de NAVO moet zetten om zich aan te passen aan een wereld met meer Russische raketten", aldus nog Stoltenberg. Hij wou niet ingaan op welke maatregelen dat juist zullen zijn. "Elke stap die we zetten, zal gecoördineerd, weloverwogen en defensief zijn. We zijn niet van plan om nieuwe nucleaire grondraketten te ontplooien in Europa."

De verdragsorganisatie wil zich daarnaast blijven inzetten voor "betekenisvolle wapencontrole en non-proliferatie". "De NAVO wil geen nieuwe wapenwedloop", beklemtoonde Stoltenberg.

bron: Belga