Protesten tegen president leggen Haïti voor vijfde dag op rij lam

door
Belga
Leestijd 1 min.

Demonstranten die de president van Haïti Jovenel Moïse oproepen om op te stappen zijn maandag voor de vijfde dag op rij op straat gekomen. Grote delen van het land werden daardoor lamgelegd. Verschillende buurten in hoofdstad Port-au-Prince waren onbereikbaar voor verkeer nadat demonstranten wegen hadden geblokkeerd, meldt het persbureau HPN.

Vanuit de sloppenwijk Cite Soleil vertrokken honderden betogers naar het centrum van de stad. "We eisen het vertrek van de president. Hij heeft niets veranderd", klonk het.

Door de aanhoudende demonstraties worden de handel, scholen en openbaar vervoer lamgelegd. De betogers steken barricades in brand en de politie zet traangas in om de demonstranten uiteen te drijven. Volgens niet bevestigde rapporten zouden minstens vijf mensen al om het leven gekomen zijn.

De manifestanten protesteren al sinds donderdag. Ze verwijten de regering geld uit een noodfonds verduisterd te hebben. Dat moest eigenlijk dienen voor wederopbouw na de verwoestende aardbeving in 2010. Daarbij kwamen honderdduizenden mensen om het leven.

Haïti wordt beschouwd als het armste land op het westelijk halfrond. De staat is grotendeels afhankelijk van buitenlandse hulp. Behalve corruptie is ook criminaliteit met geweld een groot probleem in Haïti.

bron: Belga