Myrrha-reactor loopt financiering mis door val regering

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door de val van de federale regering wordt de financiering van de experimentele kernreactor Myrrha in Mol bemoeilijkt. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) op vragen van Kristof Calvo (Groen) en Frank Wilrycx (Open Vld), schrijft De Standaard vandaag. Myrrha staat op het terrein van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. Het is een prototype van een nieuwe soort reactor, die wordt aangedreven door een deeltjesversneller.

Voor de verdere ontwikkeling van de reactor is er geld nodig. Omdat er geen buitenlandse investeerders staan te springen, engageerde de federale regering zich in september vorig jaar om zelf over twintig jaar 558 miljoen euro te investeren in het project. Dat bedrag zou bovenop de 102 miljoen euro komen die de regering al in het project stak tussen 2010 en 2017.

Door de val van de federale regering wordt die financiering nu bemoeilijkt. Door die val kon de begroting voor dit jaar niet worden goedgekeurd en valt de regering terug op voorlopige twaalfden. Om de financiering te garanderen, is er een nieuw akkoord nodig.

Calvo roept op de financiering voor het project te laten vallen, maar Wilrycx hoopt dat er alsnog een akkoord uit de bus komt.

bron: Belga