Insectensoorten zijn met uitsterven bedreigd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Veertig procent van alle insectensoorten kan in enkele decennia tijd verdwijnen en 33 procent is met uitsterven bedreigd. Dat stellen wetenschappers die voor het eerst de wereldwijde insectensterfte in kaart gebracht hebben, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag. De Belgische bio-ingenieur en insectdeskundige Kris Wyckhuys nam samen met een collega 73 bestaande studies onder de loep. Het ging om studies die overal ter wereld uitgevoerd werden, van Australië en China tot Amerika en Europa.

Wyckhuys kwam tot de conclusie dat 40 procent van de insectensoorten in grote getale verminderd is. Zo'n 33 procent is met uitsterven bedreigd. "De laatste 25 tot 30 jaar is het totale insectenbestand wereldwijd met 2,5 procent per jaar afgenomen. Het gaat dus heel erg snel. Als we deze trend niet gekeerd krijgen, dan kunnen insecten in enkele decennia tijd verdwenen zijn", luidt het.

Wyckhuys vindt dat veel te weinig mensen bezig zijn met het lot van de mug of de teek of de wesp. "Insecten liggen aan de basis van het wereldwijde ecosysteem. We kunnen echt niet zonder."

Ook de mens kan op termijn slachtoffer worden van insectensterfte. Zo zijn vlinders, wespen, kevers, bijen en vliegen mee verantwoordelijk voor onze fruit- en groenteteelt. Zonder hen zouden er op een dag weleens veel minder appels en courgettes geoogst kunnen worden, waarschuwt Wyckhuys.

bron: Belga