Honderden burgers op vlucht voor gevechten rond IS-bastion

Honderden burgers op vlucht voor gevechten rond IS-bastion

Honderden burgers zijn volgens activisten op de vlucht geslagen voor gevechten rond het laatste bolwerk van de terreurmilitie IS (Islamitische Staat) in Syrië. Ongeveer 500 mensen konden de voorbije 24 uur het door IS gecontroleerde stadje Baghuz verlaten, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen van verschillende nationaliteiten. De burgers zouden naar een gebied gevlucht zijn dat onder controle staat van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Het bericht kon niet onafhankelijk geverifieerd worden. De mensenrechtenorganisatie is in Engeland gevestigd en steunt op informanten in Syrië.

De SDF-alliantie (Syrian Democratic Forces) wordt door Koerden geleid en lanceerde in het weekend een offensief op het laatste bolwerk van IS. De strijders krijgen luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. De felle gevechten om Baghuz bij de grens met Irak gingen ook dinsdag verder, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. IS is tot een gebied van zowat 2 vierkante kilometer teruggedreven.

In Baghuz zouden zich nog honderden IS-aanhangers ophouden, onder wie leiders en buitenlandse strijders. Ook IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi verbleef er volgens mediaberichten, maar zou ondertussen de woestijn in zijn gevlucht.

bron: Belga